Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς τίμησε και φέτος τον προστάτη και πολιούχο της, Μεγαλομάρτυρα Άγιο Ευγένιο τον Τραπεζούντιο.
Με επίκεντρο τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Καλαμαριά, σύμπας ο πιστός λαός της προσφυγούπολης της Καλαμαριάς απέδωσε την οφειλομένη τιμή στον προστάτη Άγιο της.
Έτσι, το απόγευμα της Δευτέρας, 20ης Ιανουαρίου, στα προπύλαια του Ιερού Ναού, πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της άφθαρτου χειρός του Αγίου Ευγενίου, η οποία φυλάσσεται στον Μητροπολιτικό οίκο. Εν συνεχεία, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Δομενίκου κ. Αθηναγόρα και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου, Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού και του οικείου Ποιμενάρχου κ. Ιουστίνου.
Τη διακονία του θείου λόγου ανέλαβε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δομενίκου, ο οποίος αναφέρθηκε στον μαρτυρικό βίο του Αγίου Ευγενίου, προβάλλοντας την ακλόνητη πίστη και το θάρρος Αγίου.
Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Ιουστίνος τίμησε με τον Σταυρό του Αγίου Ευγενίου εννέα μαθητές και μαθήτριες των σχολείων της πόλεως, οι οποίοι διακρίθηκαν σε διεθνείς διαγωνισμούς και αθλήματα, αναγνωρίζοντας έτσι έμπρακτα την προσπάθεια, το ήθος και την αριστεία τους.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη κατάνυξη η λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Ευγενίου στους δρόμους της ενορίας, με τη συμμετοχή κλήρου και πλήθους πιστών.
Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου, συνιερουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Δομενίκου κ. Αθηναγόρα και του οικείου Ποιμενάρχου κ. Ιουστίνου.
Συλλειτούργησαν, επίσης, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λήμνου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιερώνυμος Σχίζας, ο Ιερομόναχος π. Επιφάνιος Παντοκρατορινός και Ιερείς και Διάκονοι από την Λήμνο, την Βέροια και την οικεία Μητρόπολη.
Το εόρτιο κήρυγμα εξεφώνησε ο προεστός της Λατρευτικής Συνάξεως Σεβασμιώτατος κ. Ιεροθεος. Με αφορμή την εορτή του Αγίου αναφέρθηκε στην αγιότητα ως πρότυπο ζωής και δρασεως μέσα στη σύγχρονη πραγματικότητα, προτείνοντας στους πολυπληθείς πιστούς, οι οποίοι είχαν κατακλείσει, παρά την κακοκαιρία, τον Ναό, να μεταμορφωθούν από θαυμαστές των Αγίων σε μιμητές Αγίων.
Προ της απολύσεως, ο οικείος Ποιμενάρχης ευχαρίστησε θερμά τους Αρχιερείς για την παρουσία τους στην Ιερά Πανήγυρη ενώ απευθυνόμενος προς τις δημοτικές αρχές επανέλαβε με έμφαση το διαρκές αίτημα της Μητροπόλεως για την εξεύρεση κατάλληλου οικοπέδου, με σκοπό την ανέγερση Ναού προς τιμήν του Πολιούχου Αγίου Ευγενίου, ώστε να παύσει να παραμένει «άστεγος».
Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος περικόσμησε με τον Σταυρό του Αγίου Ευγενίου τους Ποντιακούς Συλλόγους του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, του Αγίου Ιωάννου Βαζελώνα και της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, ευεργέτες, οι οποίοι στηρίζουν ουσιαστικά και διαχρονικά τις φιλανθρωπικές δράσεις της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς και εθελόντριες κυρίες με πολυετή και καθημερινή προσφορά στο έργο του μητροπολιτικού συσσιτίου.
Στο τέλος πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού.





























