Διαδικτυακό Επιστημονικό συνέδριο – Η πολυδιάστατη, διαχρονική και οικουμενική Επανάσταση του 1821

16 Νοε 21 – 29 Μαρ 22

17 Διαδικτυακές Συνεδρίες

34 Εισηγητές και Σχολιαστές

Επίσημη Έναρξη: Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021, ώρα 19:30

Διοργανωτές
Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου
Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς

Μετά την εθνεγερσία του 1821 και κατά την διαδικασία της συστάσεως του Ελληνικού κράτους σημειώθηκαν σαρωτικές πολιτικές, κοινωνικές και θρησκευτικές αλλαγές. Αυτές προκάλεσαν μια κρίση ταυτότητας στον νεώτερο Ελληνισμό με συνέπειες την πολιτική αστάθεια, την κοινωνική αβεβαιότητα και την διοικητική πολυδιάσπαση της Εκκλησίας, που χαρακτηρίζουν την νεώτερη ιστορία μας. Η κατάσταση αυτή επιβάλλει την υπεύθυνη και ανεξάρτητη από πολιτικές, ιδεολογικές ή αλλες προτιμήσεις και προκαταλήψεις μελέτη και αντιμετώπιση του προβλήματος.

Για τον σκοπό αυτόν η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, που περιλάμβανε πάντοτε στο πρόγραμμά της την φροντίδα για την αντιμετώπιση και επίλυση των ζωτικών προβλημάτων του Γένους μέσα από την επιστημονική έρευνα, μελέτη και προβολή της ελληνορθόδοξης παραδόσεως στην σύγχρονη κοινωνία, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, διοργανώνουν Διαδικτυακό Επιστημονικό Συνέδριο, το οποίο στοχεύει στην διερεύνηση της πολυδιάστατης, διαχρονικής και οικουμενικής σημασίας της Επανάστασης του 1821 για τον σύγχρονο Ελληνισμό και την αδιατάρακτη συνέχεια του Γένους.

Για να συμμετάσχετε στο Διαδικτυακό Δυνέδριο μπορείτε να εγγραφείτε εδώ:

https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_SlStVQOiSMenKmK5bcWT-w

Αφού εγγραφείτε θα λάβετε μήνυμα επιβεβαίωσης με τον προσωπικό σας σύνδεσμο συμμετοχής ο οποίος ισχύει για όλες τις συνεδρίες.

Σημείωση: Λόγω του ότι οι διαδικτυακές συνεδρίες είναι προσβάσιμες μέσω ZOOM WEBINAR η πλήρης δυνατότητα βίντεο κάμερας και μικροφώνου παρέχεται μόνο στους εισηγητές και σχολιαστές. Οι συμμετέχοντες μπορούν να παρακολουθούν ζωντανά τις εισηγήσεις αλλά θα στέλνουν τις ερωτήσεις τους στον συντονιστή εγγράφως μέσω chat.

Επιστημονική Επιτροπή
Γεώργιος Μαντζαρίδης, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.
Γεώργιος Κοντογιώργης, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, 
τ. Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου
Ευάγγελος Χρυσός, Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρωτοπρ. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.
Δρ. Δημήτριος Μεταλληνός, Διδάσκων, Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Μουσειολογίας, Ιονίου Πανεπιστημίου

Οργανωτική Επιτροπή
Νίκος Γκουράρος, Διευθυντής Ανάπτυξης Ινστιτούτου «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός»
Νίκος Κόϊος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσσαλονίκης
Ιερομ. Γεννάδιος Μανώλης, Αρχισυντάκτης Διαδικτυακού Περιοδικού «Πεμπτουσία»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΚΥΡΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021. Ώρα 19:30-21:30
Καλωσόρισμα και οδηγίες Προγράμματος
Χαιρετισμοί:
Προκόπιος Παυλόπουλος, τ. πρόεδρος Δημοκρατίας
Απόστολος Νικολαΐδης, Ομότ. Καθηγητής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος Ινστιτούτου «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός»
Αρχιμ. Ἐφραίμ, Καθηγούμενος Ἱ.Μ. Μονής Βατοπαιδίου
Κήρυξη ενάρξεως από τον Μητροπ. Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο
Κεντρική ομιλία: Γεώργιος Μαντζαρίδης, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., «Ησυχασμός και εθνεγερσία»
Σχολιαστές: Πρωτοπρ. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., Γεώργιος Κοντογιώργης, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, τ. Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου

Α΄ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021.  Ώρα 10:30-13:00
Σωτήρης Αμάραντος, δρ. Πολιτικής Φιλοσοφίας Ιονίου Πανεπιστημίου και Κοινωνιολόγος, «Ο Ελληνισμός πριν την Επανάσταση του 1821»
Απόστολος Νικολαΐδης, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, «Το κοινοβιακό πνεύμα στην οργάνωση του Γένους κατά την Τουρκοκρατία»
Μιχαήλ Τρίτος, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., «Η παιδεία του Γένους και η ελληνική Επανάσταση»
Σχολιαστές: Ευάγγελος Χρυσός, Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών,   Αρχιμ. Ιάκωβος Khalil, Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μπαλαμάντ Λιβάνου

Β΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021. Ώρα 10:30-13:00
Γεώργιος Κοντογιώργης, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης,  τ. Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου, «Το ελλαδικό κράτος και ο Ελληνισμός – Η συνέχεια του Γένους»
Αρχιμ. Γρηγόριος Estephan, Ηγούμενος Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Λιβάνου, «Το Γένος των Ορθοδόξων στην συνείδηση των Αράβων»
Δημήτριος Μεταλληνός, Διδάσκων, Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Μουσειολογίας, Ιονίου Πανεπιστημίου, «Αρχειακή τεκμηρίωση της συνείδησης της ενότητας και συνέχειας του Ελληνισμού, στον “Βιο και Πολιτεία” του Ιωάννη Καποδίστρια»
Σχολιαστές: Συμεών Πασχαλίδης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.,  Σωτήρης Αμάραντος
δρ. Πολιτικής Φιλοσοφίας Ιονίου Πανεπιστημίου και Κοινωνιολόγος

Γ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Παρ. 19 Νοεμβρίου 2021. Ώρα 10:30-13:30
Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, «Η ελληνική γλώσσα ως συνεκτικός δεσμός του Γένους»
π. Β. Καλλιακμάνης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., «Η ανάδειξη της ἀσκητικῆς-ἡσυχαστικῆς παράδοσης μέσω της έκδοσης της Φιλοκαλίας των Ιερών Νηπτικών»
π. Ν. Λουδοβίκος, Καθηγητής Δογματικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσσαλονίκης, «Ανθρωπολογικά και πολιτειολογικά μεγέθη της ελληνικής Επανάστασης σε μια σύγχρονη προοπτική»
Σχολιαστές: Άννα Κόλτσιου-Νικήτα, Καθηγήτρια Αρχαίων Ελληνικών στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ  Κωνσταντίνος Κορναράκης, Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α

ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021. Ώρα 10:30-12:30
Διονύσιος Καλαμάκης, Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, «Η Ελληνικότητα στο Βυζάντιο»
Σχολιαστής: Γεώργιος Πιτσινέλης, δρ. Φιλολογίας, Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021. Ώρα 10:30-12:30
Ιωάννης Πολέμης, Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, «Η θεολογική γραμματεία στο Βυζάντιο»
Σχολιαστής: Μαρίνα Κολοβοπούλου, Αναπλ. Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021. Ώρα 10:30-12:30
Δημήτριος Τριανταφυλλόπουλος. Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου, «Ελληνισμός και ελληνικότητα στο Μεταβυζάντιο (1453-1821)»
Σχολιαστής: Ευάγγελος Χρυσός, Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021. Ώρα 10:30-12:30
Γεώργιος Κοντογιώργης, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, τ. Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου. «Το ζήτημα της ελληνικής συνέχειας»
Σχολιαστές: π. Νικόλαος Λουδοβίκος, Καθηγητής Δογματικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσσαλονίκης, Σωτήρης Αμάραντος, δρ. Πολιτικής Φιλοσοφίας Ιονίου Πανεπιστημίου και Κοινωνιολόγος

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021. Ώρα 10:30-12:30
Μοναχός Πατάπιος Καυσοκαλυβίτης, Δικαίος Ιεράς Σκήτεως Καυσοκαλυβίων Αγίου Όρους. «Η προσφορά των Νεομαρτύρων κατά την Τουρκοκρατία»
Σχολιαστής: Σίμος Πασχαλίδης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022. Ώρα 10:30-12:30
Πρωτοπρ. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. «Ο ἐθναρχικός-κενωτικὸς ρόλος της Εκκλησίας κατά την Τουρκοκρατία»
Σχολιαστές: Ευαγγελία Αμοιρίδου, Επίκ. Καθηγήτρια, Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., Διονύσιος Βαλαής, Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022. Ώρα 12:00-14:00
Γεώργιος Μαντζαρίδης, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. «Το ησυχαστικό πνεύμα ως αντίποδας της εκκοσμίκευσης πριν και μετά την Επανάσταση, έως και σήμερα».
Σχολιαστής: Αρχιμ. Ζαχαρίας, Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022. Ώρα 10:30-12:30
π. Νικόλαος Λουδοβίκος, Καθηγητής Δογματικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσσαλονίκης, «Παιδεία, επιστήμη και πολιτισμός κατά την Τουρκοκρατία και σήμερα»
Σχολιαστής: Αντώνης Σμυρναίος, δρ. της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022. Ώρα 10:30-12:30
Γέροντας Ελισαίος Σιμωνοπετρίτης, Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας. «Η Αγιορειτική πνευματική και πολιτιστική παράδοση ως έκφραση και συνέχεια του Γένους»
Σχολιαστής: Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός, Καθηγούμενος Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022. Ώρα 10:30-12:30
Ιωάννης Μπάκας, Αναπλ. Καθηγητής, Τμ. Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού, Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. «Η ενότητα των Ορθοδόξων μέσω του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το πρόβλημα του εθνοφυλετισμού»
 Σχολιαστές: Γρηγόριος Λιάντας, Εξωτερικός Διδάσκων, Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ., Βασίλειος Κουκουσάς, Αναπλ. Καθηγητής, Τμ. Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Τρίτη 1 Μαρτίου 2022. Ώρα 10:30-12:30
Πέτρος Παπαπολυβίου, Αναπλ Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου. «Η προσφορά της Εκκλησίας της Κύπρου στην Επανάσταση του 1821»
Σχολιαστής: Θεόδωρος Γιάγκου, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Τρίτη 15 Μαρτίου 2022. Ώρα 10:30-12:30
Γεώργιος Κοντογιώργης, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, τ. Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου «Το πρόταγμα και το αποτέλεσμα της ελληνικής Επανάστασης του 1821»
Σχολιαστής: Διονύσιος Τσιριγώτης, Επίκ. Καθηγητής, Τμ. Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστημίου Πειραιώς

ΛΗΞΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Τρίτη 29 Μαρτίου 2022. Ώρα 19:30-21:30
Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος. «1821-1922-Σήμερα. Σκέψεις, κρίσεις, σχόλια, συμπεράσματα»
Σχολιαστής: Θεοδόσιος Κυριακίδης, δρ. Ιστορίας. Επιστημονικός Συνεργάτης Έδρας Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ και Επισκέπτης Λέκτορας Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος
Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός, Καθηγούμενος Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου «Συμπεράσματα Συνεδρίου και Λήξη»

Κατεβάστε το πρόγραμμα σε έντυπη μορφή εδώ:Κέντρο Προτιμήσεων Απορρήτου

Necessary

Advertising

Analytics

Other

Για να σας εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας. Κάντε κλικ στην επιλογή "Αποδοχή" για να συνεχίσετε ή "Ρυθμίσεις απορρήτου" για να δείτε λεπτομερείς περιγραφές των cookies ή να επιλέξετε ποια θα αποδεχθείτε.

Privacy Settings saved!
Ρυθμίσεις απορρήτου

Όταν επισκέπτεστε κάποιον ιστότοπο, μπορεί να αποθηκεύσει ή να ανακτήσει πληροφορίες στο πρόγραμμα περιήγησής σας, κυρίως με τη μορφή cookie. Ελέγξτε τις προσωπικές σας υπηρεσίες cookie εδώ.

Αυτά τα cookies είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο ιστότοπος και δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί στα συστήματά μας.


Απορρίψη όλων των υπηρεσιών
Δέχομαι όλες τις υπηρεσίες